הורות זה נושא חם. הורות בזמן מלחמה – נושא רותח!
בימים אלו יש שפע של עצות לאימהות שמתחזקות לבדן את ה’חזית’ בבית בעקבות הגיוס וההיעדרות של האבא. במידה מסוימת נשות הלוחמים נהיו חד-הוריות בל כורחן.
ולזה צריך כוח. *הרבה כוח*.
מאיפה ניקח את הכוח? לפי חוקי הפיזיקה כוח תמיד קיים בצורה כזו או אחרת. השאלה היא – איך משתמשים באנרגיה? האם מנצלים אותה או שמה היא מתבזבזת לריק? את המושג הזה אפשר ליישם בנושא ההורות…
הרשו לי להציע זווית חדשה על הורות בכלל, ובמיוחד הורות בזמן מלחמה.
נקרא לזה “הורות חוסכת אנרגיה”. וכידוע, חיסכון באנרגיה – משמר כוח.
כדי לחסוך באנרגיה, אנחנו מזהים איפה מוציאים כוחות ללא שום תועלת, דהיינו בזבוז אנרגיה, ומחשבים מסלול מחדש. למשל, אם מכשיר לא עובד אנחנו לא נמשיך ללחוץ על כפתור הפעלה כיוון שלא זה מועיל.
כל אימא יכולה לזהות מצבים בהם היא מוציאה אנרגיה וללא תועלת. את חוזרת על אותו משפט, פעולה, או אפילו מחשבה פעמים רבות, וללא תוצאות. דוגמא נפוצה לכך קיימת כמעט כל בית – הילדים לא מפסיקים לריב. את רק רוצה שהם יפסיקו לריב ושיחיו באהבה, אחווה, שלום ורעות. אז את מסבירה, מרצה, מתערבת, מענישה, מפייסת, אפילו מתעלמת.
יש לציין שהתעלמות נכנסת לקטגוריה של מחשבות שאין להן תועלת. כי יש הבדל תהומי בין התעלמות ואי התערבות. הדיוק בין השניים הוא שאי-התערבות נעשה במטרה לא לבזבז אנרגיה לריק כי ממילא זה לא עוזר. לעומת זאת התעלמות הוא לרוב ‘פטנט’ לגרום לילדים לשנות התנהגות, ומשאיר אותך לגמרי מעורבת – בדרך כלל ללא שום שינוי במצב.
בקיצור, הרבה מאמץ, מינימום תוצאות=בזבוז אנרגיה. העיקרון הזה רלוונטי בעוד סיטואציות רבות בבית. תבחרי מה מתאים לך.
ועכשיו, ה’טוויסט’ בעלילה.
זה השלב שאת לא צריכה להתייאש, אלא להתעודד. כי הדרך לעשייה משמעותית ושינוי עוברת בהבנה של מה לא לעשות. אי-התערבות זה לא כניעה או הזנחה של חינוך הילדים, אלא חיסכון באנרגיה. פשוט הפסקת לעשות מה שממילא לא מביא לתוצאות, קרי – שומרת על הכוחות שלך. וזה מה שאת צריכה – עכשיו יותר מאי פעם!
****
תגובות ושאלות יתקבלו בברכה 0507710804
להצטרף להרהורי הורות (קבוצה שקטה)-